Wczoraj trafilem pana w Mercedesie E320 cdi 4matic I niestety musiala znac wyzszosc Leona. Jechalismy od ok 70 do 140. W sumie nie ma sie czym chwalic bo to "tylko" 224 konie. Pan na koniec spojrzal pokiwal glowa z lekkim niedowierzaniem usmiechnal sie I pojechalem.
[O1] błąd ABS - sam się uruchamia układ ABS `u
Zwiń
X
-
[O1] błąd ABS - sam się uruchamia układ ABS `u
Witam Koledzy
Wymieniłem czujnik ABS w prawym przednim kole, podłączyłem VAG`a i wyskoczyły takie błędy:
Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 1C0 907 379 K
Component: ASR FRONT MK60 0103
Coding: 0021505
Shop #: WSC 31480
2 Faults Found:
00287 - ABS Wheel Speed Sensor: Rear Right (G44)
012 - Electrical Fault in Circuit
01314 - Engine Control Module
004 - No Signal/Communication
Próbuję usunąć ten błąd ale kasuje się na sekundę i na nowo się pojawia.
Z góry dziękuję za pomoc.
PozdrawiamZałączone plikikonradw9
-
-
Dlaczego kolega wymieniał przedni czujnik?
Błąd tyczy się tylnego koła a nie przedniego.
Pierwszy błąd możliwe że jest spowodowany uszkodzonym czujnikiem bądź przerwą w obwodzie. Wyczyść złącze przy sterowniku, wtyczkę przy czujniku. Jak to nie pomoże to zamień czujniki stronami (lewa - prawa) i zobacz czy wtedy błąd będzie tyczył się drugiej strony.
Jeżeli chodzi o drugi błąd to sprawdź błędy zapisane w silniku - wykasuj i wtedy sprawdź błedy w ABS.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Emulator czujnika poziomu oleju G266
Napraw sterowników AIRBAG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez agralaJak to nie pomoże to zamień czujniki stronami (lewa - prawa) i zobacz czy wtedy błąd będzie tyczył się drugiej strony.
Po drugie czy warto tak kombinować za kilkadziesiąt złotych?
Według mnie nie!
Zamieszczone przez konradw9Próbuję usunąć ten błąd ale kasuje się na sekundę i na nowo się pojawia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Krzycho-63Napisz jak wymontować czujnik z wiekowego samochodu nie uszkadzając go.
Po drugie czy warto tak kombinować za kilkadziesiąt złotych?
Według mnie nie!
Pewnie że lepiej wydać 70zł a później dziwić się że błędu nie da się wyksować.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
układ ABS - sam się uruchamia
- - - Panowie założyłem temat - Wy przyszliście z Pomocą a ja umilkłem. Spowodowane było to większym ciśnieniem w pracy. Dalej chcę Was prosić o pomoc - - -
_________Więc tak. Czemu wymieniałem ?
- zapaliła się kontrolka ABS - komputer wskazał PRAWY PRZÓD - po dotarcia do czujnika okazało się że nie ma już wtyczki - zeżarta przez rdzę - no i czujnik podobnie
- AKTUALNIE - założyłem czujnik (zamiennik za 30zł) i pokazał się błąd o którym pisałem na rozpoczęciu tematu - może to jest problem - że jest t zamiennik
_________zamiennik ABS ? - zakładaliści kiedyś ? pasowało to ?
- 12 marca założyłem temat - dziś mamy 26 marca i...
- udało mi się skasować błąd.
LECZ DALEJ kontrolka ABS się włącza - razem z kontrolką ASR (ta, która też jest od ESP) - wiem wiem - wiecie To kochani- nie poruszajcie tego wątku
WIĘC - włączają się kontrolki ABS ESP - jak im się widzi - nieregularnie - nie ma zależności - czasem wogóle się nie włączą przez całą jazdę
___już KOŃCZĘ - DRUGI PROBLEM !
podczas hamowania włącza się - UKŁAD ABS -przy delikatnym hamowaniu - na suchej nawierzchni - What is it ?
- jaka jest zasada układu ABS ? kiedy się uruchamia ? czy wystarczy tylko przeczyścić czujnik ABS i tarczę z ABS`u - też pokryta jest rdzą - może w tym momencie czujnik ABS źle czyta sygnał ?
w innym temacie ktoś wspomniał o Pompie:
o tutaj:
a teraz chce ją sprzedać...więc to nie pompa
...może ?
Pozdrawiam i czekam na Waszą Pomoc...
[ Dodano: Sob 26 Mar, 11 08:31 ]
tu jest ładnie opisany system ASR:
może to coś pomożekonradw9
Komentarz
-
-
Dlaczedo nie czytasz odpowiedzi?
FRONT - PRZÓD
REAR - TYŁ
Błąd dotyczy tyłu a nie przodu.
Jak działą ABS - odczytuje prędkość każdego koła i po wciśnięciu hamulca stara się utrzymać identyczne prędkości wszystkich kół.
Jeżeli jedno koło ma mnejszą prędkość od pozostałych to zwalnia hamulec na tym kole.
Jeżeli Ci się włącza ABS podczas nomalnego hamowania na asfalcie bez poślizgu to znaczy że sterownik ABS ma rózne odczyty prędkości z poszczególnych kół.
Jaki w tej chwili masz błąd w ABSie?Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
śliczne dzięki za odpowiedz
błędy mam dalej takie same:
Address 03 -------------------------------------------------------
Controller: 1C0 907 379 K
Component: ASR FRONT MK60 0103
Coding: 0021505
Shop #: WSC 31480
2 Faults Found:
00287 - ABS Wheel Speed Sensor: Rear Right (G44)
_______012 - Electrical Fault in Circuit - Intermittent
_______004 - No Signal/Communication
szczerze Kolego to muszę Cie przeprosić bo przeczytałem to że napisałeś o PRAWYM TYLE ale ja cały czas byłem pewny że związane jest to z moim PRAWYM PRZEDNIM zamiennikiem - a przecież pisze jak byk PRAWY TYŁJeszcze raz sorki.
Do celu.
Prawy tył. Więc nic skomplikowanego - przelecę kontaktem wtyczkę czujnika a jak nie pomoże to wymiana - dobrze rozumie ?
Dwa - zostaje jeszcze drugi błąd:
_______004 - No Signal/Communication
Wiecie może o co Tutaj chodzi ?
Pozdrawiamkonradw9
Komentarz
-
-
Sprawdzczy nie ma zapisanych bledow w sterowniku silnika - wyczysc je i zobacz czy wtedy da sie wyjasowac ten blad z absu.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
Komentarz